Reparatii laptopuri
De multe ori in cazul in care laptopul nu mai porneste cauza poate fi externa. Verificati in primul rand cablul de alimentare , poate fi sarit din priza sau din incarcator sau cablul poate fi intrerupt. De vina poate fi si incarcatorul. Avem pe stoc alimentatoare pentru majoritatea laptopurilor de pe piata. In toate aceste cazuri laptopul functioneaza inca pe baterie.
Daca ati eliminat situatiile de mai sus , trebuie sa veniti neaparat in service. Defectul poate fi de la mufa de alimentare interna , de la circuitul de alimentare de pe placa de baza sau de la oricare componenta defecta care poate bloca alimentarea laptopului.
Avem solutii pentru toate aceste cazuri.
Toti apreciem o cafea buna in timp ce lucram sau un suc / bere in timpul relaxarii in fata laptopului. Accidental lichidele se pot varsa pe laptop. Ce facem in acest caz ?
Deconectati de urgenta laptopul de la sursa de curent si scoateti bateria. Indepartati lichidul de pe laptop. Nu folositi surse de aer cald pentru uscare ( uscatoare de par sau aeroterme ) puteti topi unele zone in plastic. Veniti de urgenta cu laptopul in service.
Daca laptopul este pornit dar displayul nu afiseaza pot fi diverse cauze. Displayul poate fi defect. Circuitul de alimentare sau sistemul de iluminare al displayului poate fi defect. Chipul video sau chipsetul placii de baza pot fi dezlipite sau stricate. Cablul dintre display si placa de baza poate fi uzat.
In toate aceste cazuri trebuie sa veniti in service pentru o evaluare.
Reparatii calculatoare
Daca calculatorul nu mai porneste, se scoate cablul de alimentare din priza, se apasa butonul de power de 3-4 ori, se pune din nou cablul de alimentare in priza (eventual in alta priza) si se apasa din nou butonul de power, eventual se poate incerca si cu alt cablu de alimentare.
Ca si la laptopuri, la calculatoare este recomandat ca macar 1 data pe an sa fie curatat interiorul de praf si schimbata pasta care se afla intre radiator si procesor.
Daca calculatorul porneste(led-urile se aprind si coolerele se aud) dar pe ecran nu apare nici o imagine, primul lucru care trebuie facut este de verificat conectica, daca cablurile sunt bine infipte in unitate si monitor, daca sunt, se scoate unitatea din priza si se reseteaza placa de baza prin scoaterea bateriei de bios pentru 10 secunde, se pune bateria la loc, cablul de alimentare in priza si se incearca din nou pornirea calculatorului.
Recuperari date
Primul lucru pe care il poti face este sa mergi in Recycle Bin si sa folosesti optiunea de restore. Daca datele nu sunt acolo nu mai scrie sau instala nimic si vino la noi pentru o recuperare profesionala a datelor. Folosirea in continuare a acestuia micsoreaza sansele de a recupera datele sterse.
Daca ai formatat si/sau refacut partitiile pe storage-ul respectiv,si stii ca ai date importante pe el, numai folosi storage-ul respectiv si vino cu el la noi, orice date scrise pe storage-ul respectiv( sau folosirea acestuia) micsoreaza sansele de a recupera datele sterse.
Daca storage-ul este vazut ca fiind gol, asa numitul RAW, de catre sistemul de operare si stii ca ai date importante pe el, numai folosi storage-ul respectiv si vino cu el la noi, orice date scrise pe storage-ul respectiv( sau folosirea acestuia) micsoreaza sansele de a recupera datele sterse.
Daca sistemul de operare numai vede deloc storage-ul respectiv, dar este vazut de catre BIOS/UEFI, si stii ca ai date importante pe el, numai folosi storage-ul respectiv si vino cu el la noi, orice date scrise pe storage-ul respectiv( sau folosirea acestuia) micsoreaza sansele de a recupera datele sterse.
Diverse
Daca ai tableta sau smartphone-ul virusate, primul pas este sa incerci restaurarea sistemului de operare, asa numitul hard reset(acesta e specific fiecarui model si de obicei este explicat in manualul de utilizare. Daca nici dupa acest pas nu scapati de virusi este necesara resoftarea, adica reinstalarea sistemului de operare cu setarile implicite. In ambele cazuri datele utilizatorului vor fi sterse(agenda, mesaje, log-uri etc).
Se gasesc in comert diverse kit-uri de curatare, acestea sunt compuse dintr-un spray si o bucata de textil moale, se da cu spray pe bucata de textil(deci nu direct pe monitor) si se sterge cau aceasta display-ul(a nu se apasa tare). A nu se folosi pentru curatat solutii de geamuri sau pe baza de alcool.
Daca se aude un clinchet metalic de la hdd, inseamna ca mecanica acestuia este ''pe moarte'', aceasta nu se repara(costuril nu se justifica), se recomanda copierea dateleor importante si inlocuirea acestui hdd.
In general, pentru o functionare corespunzatoare, se recomanda curatarea de praf si schimbarea pastei la procesor, o data la 8-12 luni, daca mediul in care este folosit este cu foarte mult praf, perioada de timp intre curatari poate fi si mai scurta.